RoverLogoYaziliVektor

ITU ZES Güneş Arabası Ekibi, güneş enerjisiyle çalışan elektrikli araçlar üretip bu araçlarla dünyanın dört bir yanındaki prestijli yarışlarda yarışan bir öğrenci projesi ve araştırma-geliştirme ekibidir.

2004'ten beri aynı azimle 11 farklı branştan lisans düzeyinde öğrenciler olarak; sektörden destekçilerimiz, üniversitemizin akademisyenleri ve ekibimizin mezunları ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mühendislikten sosyal becerilere kendimizi geliştirirken, gönüllülük esasına dayalı olarak birlikte çalışıp, ekip kültürümüzün ve değerlerimizin sürekliliğini sağlıyoruz.

Vizyonumuz; dinamik, araştırmacı ve paylaşımcı bir ruhu özümsemiş, temiz enerji ve ileri teknolojileri kullanıp geliştirebilen, ülke endüstrisine aktif olarak hizmet edebilecek, alanında yetkin mühendisler yetiştirerek ulusal ve uluslararası alanda İTÜ ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmektir.

Misyonumuz; geleceğe yön verecek alternatif enerji kaynakları üzerine; mekanik, malzeme ve elektrik-elektronik alanında AR-GE çalışması yapmak, gençlerimize alternatif enerji ruhunu aşılayarak temiz bir gelecek inşa etmek, teorik birikimleri pratiğe dönüştürerek araç tasarlamak ve üretmek, kalite anlayışını geliştirmek ve kalitenin düzenli ilerleyişini sağlamak, uluslararası standartlarda yerli, kaliteli ve rekabetçi ürün gelişimine katkıda bulunmaktır.

 

 

 

İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi olarak 2004’den bu yana 10 adet Güneş Arabası (ARIba) ve 2 adet Otonom araç üretimi gerçekleştirdik. Aktif olarak 11. ARIba tasarımı ve Otonom aracın revize işlemlerini gerçekleştiriyoruz.

Rover aracının teknik alt sistemleri alt yürür, robot kol ve bilim laboratuvarıdır. Alt yürürü sayesinde zorlu arazilerin başarıyla üstesinden gelen rover aracı üstündeki 6 eksenli robot kolla insan elinin yapabildiği her şeyi yapabilmektedir. Üstündeki bilim sistemiyle bulunduğu ortamda canlılık olup olmadığı gibi çeşitli bilimsel deneyleri yerine getirebilmektedir. Bu sayılan tüm işlemler rover tarafından insansız bir şekilde yerine getirilebilmektedir.

  • Katıldığımız Yarışlar

    World Solar Challenge - WSC, dünyanın en prestijli güneş enerjili araç yarışı olarak kabul edilir. Yarış, her iki yılda bir Avustralya’da düzenlenir. Bu yarış, hafif, verimli ve güçlü araçlar yapmaya çalışan takımların bilim ve mühendislik mücadelesidir. Hıza değil dayanıklılığa odaklanan WSC'nin amacı, 3.022 kilometrelik Darwin'den Adelaide'e uzanan mesafeyi mümkün olan en kısa sürede tamamlamak ve güneş enerjili araçlarla ilgili araştırmaları teşvik etmektir. Ekibin tekli yıllarda (2023,2025 gibi) düzenlenen bu yarışmaya katılmak ana hedefidir.

    iLumen European Solar Challenge, Avrupa'nın en prestijli öğrenci yarışmalarından biri olarak kabul edilmektedir. Her iki yılda bir Belçika'daki Zolder Pisti'nde düzenlenen bu etkinlik, dünyanın dört bir yanından üniversite takımlarını bir araya getirerek, sürdürülebilir enerji ve ileri teknolojiyi teşvik etmeyi amaçlar. Yarışmanın en dikkat çekici özelliklerinden biri, yarışın 24 saat sürmesi ve araçların 24 saatlik bir süre boyunca aralıksız olarak pistte performans sergilemesidir. Bu durum, takımların sadece aracın hızını değil, aynı zamanda enerji yönetimi, dayanıklılık ve strateji konularında ne kadar başarılı olduklarını da test eder.

    Teknofest Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması, bilişim Vadisi’nde düzenlenen Teknofest Robotaksi - Binek Otonom Araç Yarışması Bu etkinlik, takımımız için Otonom araç teknolojileri üzerindeki çalışmalarımızı gösterme fırsatı yakalıyoruz. Ekip her sene düzenlenen bu yarışmaya 2021’den beri her yıl katılmaktadır.

  • 2006

    Tübitak Formula-G – Türkiye İzmir Yarışı (ARIBA 1.lik, ARIBA II 3.lük, ARIBA ve ARIBA II Sıralama Ödülleri)
    Tübitak Formula-G – Türkiye İstanbul Yarışı (ARIBA 1.lik, ARIBA II 3.lük, ARIBA ve ARIBA II Sıralama Ödülleri, Orjinal Katkı Ödülü)

  • 2007

    Tübitak Formula-G – Türkiye Ankara Yarışı (İTÜRA (ARIBA III) 1.lik, ARIBA II 2.lük, ANOK Kupası 1.lik, Orjinal Katkı Ödülü)

  • 2008

    Tübitak Formula-G – Türkiye İzmir Yarışı (İTÜRA (ARIBA III) 1.lik, ARIBA II 2.lik
    University Rover Challenge 3.’lük

  • 2009

    World Solar Challenge - The Best Newcomer
    European Rover Challenge En İyi Robot Kol Özel Ödülü

  • 2012

    Tübitak Formula-G – Türkiye Körfez Yarışı (ARIBA V 3.lük, En iyi Mühendislik Tasarım Ödülü)

  • 2014

    Tübitak Formula-G – Türkiye Körfez Yarışı (ARIBA VII 2.lik)

  • 2016

    Youth for Future – Türkiye Eskişehir Yarışı (ARIBA 7S 3.lük, En Duyarlı Ekip Ödülü)
    iLumen European Solar Challenge - Brain Sport Award

  • 2020

    iLumen European Solar Challenge - Spirit of the Event

  • 2022

    iLumen European Solar Challenge - 3.lük

  • 2024

    iLumen European Solar Challenge - National Champion

     

     

     

     

     

     

     

     

     

E-posta: info@itugae.com
Adres: İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Laboratuvarı Binası -1.kat İTÜ Güneş Arabası Atölyesi
              34469, Sarıyer / İstanbul