Tab Sekmeleri ve Alt Sekmeler

Toplantı Kapasitesi: 40
Koltuk Kapasitesi: 24
2023 yılında Destek Vakfı tarafından salonun 01.08.2023 itibariyle kapsamlı tadilatı ve senato toplantıları yapılabilecek şekilde dönüşümü yapılmış ve açılışı 21.12.2023’de yapılmıştır. “Dr. Üzeyir Garih Senato Salonu” olarak ismini almıştır. Cumhuriyetimizin 100. Üniversitemizin 250. Yılı anısına düzenlenmiştir. Yapılan işler; Salon’un zemin ahşap döşemelerinin silinmesi ve cilalanması, tavan boyası, duvar kağıdı kaplaması, giriş holü ve şömine köşesi mermer döşeme yapılması, şömine revizyonu, salon giriş ve mutfak kapılarının yenilenmesi, mutfak döşeme seramiklerinin ve mutfak duvar fayanslarının yenilenmesi, mutfak üst dolaplarının yapılması, soğutma grubu revizyonu ve kaj kapama imalatları, tavan LED aydınlatma tesisatı ve salon stor perdelerinin yenilenmesidir. Toplantı masaları, toplantı koltukları, tekli ve ikili oturma grupları, sehpalar ve muhtelif yeni mobilyalar bağışlanmıştır. Dr. Üzeyir Garih Senato Salonu, öğretim üyeleri için öğle aralarında dilenebilecekleri ve okulun senato toplantılarını yapabileceği bir salon olarak kullanılmaktadır.

Yüksek Frekans Laboratuvarı
Elektrik Fakültesi Yüksek Frekans Laboratuvarı olarak salon hizmet vermiştir. Elektrik Fakültesi Maslak Kampüsüne 1980 sonrası taşınana kadar kullanılmıştır.

Dr. Üzeyir Garih Salonu – 23 Mayıs 1998
Laboratuvar taşınması sonrası atıl kalan salon ALARKO Holding tarafından yenilenmiş ve 23 Mayıs 1998 tarihinde açılmıştır. Öğretim üyelerinin öğle saatlerinde dinlenebilecekleri ve öğrencilerle bir araya gelebilecekleri 100 kişi kapasiteli bu salona İTÜ Makine Fakültesi 1951 mezunu Sayın Dr. Üzeyir GARİH’in adı verilmiştir. Boğaz manzaralı, ahşap zeminli, şömineli, asma tavanlı ve klimatize edilmiş bu salonda toplantılar ve bazı sosyal etkinlikler yapılmaktaydı.


“İTÜ Makina Mühendisliği Fakültesi’nden mezun oldum. Fakültem gerek iş ve gerek sosyal hayatımda başarılı olmam için gereken birçok bilgiyi verdi. Bu nedenden dolayı öğretim üyelerime bir kez daha şükranlarımı sunmak istiyorum” (Dr. Üzeyir Garih’in 23 Mayıs 1998’de İTÜ Üzeyir Garih Salonu açılışında yaptığı konuşmasından)

Dr. Üzeyir Garih Salonu – 17 Eylül 2014
Salon 2014 yılında ALARKO Holding tarafından yenilenmiştir. 17 Eylül 2014 tarihinde açılış resepsiyonu yapılmıştır. Yenileme kapsamında; tüm boya işleri, ahşap döşemelerin silim ve cilası, ısıtma ve soğutma sistemlerinin revizyonu ve bakımı, tüm oturma grupları, perdeler ve avizelerin temizliği yapılmıştır.


Dr. Üzeyir Garih Senato Salonu – 21 Aralık 2023
Son olarak 2023 yılında Destek Vakfı tarafından bugünkü halini almıştır. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İzzet Garih’in 21 Aralık 2023 tarihinde katılımlarıyla açılışı yapılmıştır.



1929’da İstanbul’da doğdu. 1951 yılında İ.T.Ü’den Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1954 yılına kadar Carrier Corp. Türkiye Şubesi'nde Tesisat Mühendisi olarak çalışıp bu konuda uzman oldu. 1954 yılında İshak ALATON’un teklifi ile iki kişilik Alarko Kollektif Şirketi’nin eş ortağı olarak faaliyete başladı. O tarihten beri gün geçtikçe gelişen ve bir Holding hüviyetini kazanan Alarko Şirketler Topluluğu'nda İshak ALATON’la birlikte başkanlık görevini aralıksız olarak sürdürdü. Alarko’daki görevlerinin dışında TÜSİAD, MESS, Loyd Vakfı, SİSAV, Propeller, İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Turizm Yatırımcıları Derneği, AIESEC ve benzeri yerli yabancı birçok vakıf ve Derneklerin yönetim ve danışma kurullarında faal bir rol oynamış ve Türk Belçika DEİK ile TOKYAD (Toplu Konut Yatırımcıları) Derneği’nin Başkanlığını yürüttü. Özellikle yönetim, organizasyon ve ekonomi ile ilgili yazıları Radikal, Turkish Daily News, Milliyet, Akşam gazetelerinde haftalık, ayrıca Sigorta ve Babıali dergilerinde aylık periyotlarla yayınlandı. 1984 yılında İ.T.Ü’den Fahri Doktor unvanı ile taltif edildi ve 1990 yılında Filipinler Cumhuriyeti İstanbul Fahri Başkonsolosu görevini üstlendi. Üzeyir GARİH'in önde gelen hobisi gençlerin eğitimi ile uğraşmak ve çeşitli yerlerde konferanslar vermekti. Tecrübelerini anlattığı 6 ciltlik "Deneyimlerim" serisi ve "İş Hayatımdan Kesitler" kitaplarının yanında, "Deneyimlerim" serisinden derlenen 8 adet kitap "Üzeyir Garih Kitaplığı" adı altında yayınlandı. 25 Ağustos 2001 tarihinde menfur bir saldırı neticesinde vefat eden Üzeyir GARİH evli, iki evlat, altı torun sahibiydi. İngilizce, Fransızca, İspanyolca bilmekteydi.

Oda Numarası: 315
Kapasite: 72
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) tarafından 25.10.1995 tarihinde fakülteye kazandırılmıştır.

Görsel Eğitim

Oda Numarası: 319
Kapasite: 72
1995 yılında Yüksek Mühendis Orhan KARAKULLUKÇU; 2015 yılında ise İTÜ Makina Fakültesi Dekanlığı tarafından tefriş edilmiştir.

mavisalon (2)

Oda Numarası: 325
Kapasite: 305
Gümüşsuyu Kampüsü’nün en büyük konferans salonu olma özelliğini taşımaktadır. 1922 İstanbul doğumlu, 1947 İTÜ Makina Mühendisliği mezunu olan Dr. Müh. Orhan ÖCALGİRAY tarafından 1996 yılında fakülteye kazandırılmıştır. Salonun piyanosu Sayın Saadet ÖCALGİRAY tarafından armağan edilmiştir. Salonun ses düzeni ise Prof. Dr. Metin LOKMANHEKİM tarafından armağan edilmiştir. Aşağıdaki fotoğrafta salonun 1933 yılındaki ve günümüzdeki hali gösterilmiştir.


ocalgirayTopluTarihli

Oda Numarası: 400
Kapasite: 55
Öğrencilerimizin tez savunmaları ve bitirme sunumları için kullanılmakta olan bu salon, 2009 yılında Makina Fakültesi öğretim üyesi merhum Prof. Dr. Mustafa GEDİKTAŞ anısına eşi Tülin GEDİKTAŞ ve Makina Fakültesi 1963 mezunu Dr. Y. Müh. Keskin KESER tarafından yaptırılmış ve donatılmıştır.


Oda Numarası: 342
Kapasite: 20


dek2

Makina Fakültesi Profesörler Kurulu’nun 1955 yılındaki toplantısına ait fotoğraf yukarıda verilmiştir. Soldan sağa (saat yönünde): Prof. Dr. Fahri Terzioğlu (Uçak)
Prof. Dr. Fikret Narter (Makina)
Prof. Dr. Kamuran Görgün (Makina)
Prof. Dr. Ratip Berker (Kurucu Dekan)
Prof. Dr. Hilmi İleri (Makina)
Doç. Dr. Mesut Savcı (Gemi)
Prof. Dr. Hikmet Binark (Dekan)
Doç. Dr. Selim Palavan (Makina)
Prof. Dr. Muzaffer Sağışman (Makina)
Prof. Dr. Ata Nutku (Gemi)
Prof. Dr. Bekir Dizioğlu (Makina)
Prof. Dr. François Ducio (Makina)

Oda Numarası: 348
Kapasite: 12
1933 yılına ait ilk fotoğrafta o dönemde kullanılan toplantı salonu gösterilmiştir. Altta ise kullanılan güncel toplantı salonunun fotoğrafına yer verilmiştir.

Toplantısalonu (2)