Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Emrecan Söylemez
Projeyi Destekleyen Kuruluş: İTÜ BAP, TÜBİTAK, TEKNOFEST
Özet: Proje kapsamında metal ve seramik malzemeleri bir arada baskı alabilen bir yazıcı geliştirilmiştir. Yazıcı temelinde fotopolimerizasyon yöntemini kullanmaktadır. Fotopolimerizasyon, UV ışık etkisi altında reçinenin kürlenerek sertleşmesi işlemine denilir. Yapılan sistemde, reçinelerin içerisine metal, seramik ya da toz haline getirilebilen herhangi bir malzeme eklenerek baskı alınmaktadır. Baskı alındıktan sonra parçaların içerisindeki reçineyi uçurmak ve son dayanımı elde etmek adına fırında reçine yakma ve sinterleme işlemlerine devam edilmektedir.
Bu proje, İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (İTÜ BAP) birimi, TEKNOFEST ve TÜBİTAK tarafından desteklenerek yürütülmüştür. Geliştirilen yazıcı ile TEKNOFEST insanlık yararına teknoloji yarışmasına sosyal inovasyon üniversite ve üzeri kategorisinden katılım sağlanmış ve en iyi sunum ödülü alınmıştır.

image037image039