Font Awesome Icons
Pop-up Overlay
Turbopompa Geliştirme Projesi

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Erkan Ayder 
Projeyi Destekleyen Kuruluş: Roketsan A.Ş. - İTÜNOVA
Özet: İTÜ Makina Fakültesi öğretim üyelerinin, araştırma görevlilerinin, yüksek lisans öğrencilerinin oluşturduğu 15 kişilik bir ekip ile sıvı yakıtlı turbopompa geliştirme projesinde sona gelinmiştir.

Proje kapsamında, 25 kN, 100 kN VE 200 kN itki değerlerine sahip, dünyanın yakın yörüngesine uydu yerleştirme amaçlı olarak kullanılacak olan roketlerin son modüllerini tahrik etme amaçlı kullanılacak turbopompaların tasarımı gerçekleştirilmektedir.

Tasarım kapsamında, yanıcı pompası, oksitleyici pompası, türbin, sızdırmazlık elemanları, dengeleme elemanları vb. yer almaktadır. Tasarım disiplinler arasıdır ve konstrüksiyon, hidromekanik, rotor dinamiği, yapısal analiz, malzeme ve proje yönetimi ekiplerinin işbirliği ile gerçekleştirilmektedir. Üç yıl önce başlamış olan projede sona gelinmektedir. Turbopompanın bir montaj resmi aşağıda yer almaktadır.

Proje İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi firması aracılığı ile ROKETSAN A.Ş firması ile ortaklaşa yürütülmektedir. 

image007

 

Otomotiv Sektörüne Yönelik Polyester Matrisli Cam Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Karbon Nanotüp ve/veya Grafen Katkıları ile Hafifleştirilmesi ve Akustik Özelliklerinin Geliştirilmesi

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Levent Trabzon 
Projeyi Destekleyen Kuruluş: TEYDEP 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı

Vibroakustik Açıdan İyileştirilmiş Kompresör Tasarımı

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Osman Taha ŞEN
Projeyi Destekleyen Kuruluş: Dalgakıran Mak. San. ve Tic. A.Ş. (İTUNOVA)
Özet: Proje kapsamında, mevcut iki kademeli vidalı kompresörün akustik performansının iyileştirmesi çalışmaları yürütülmüştür. Bu kapsamda farklı çalışma koşulları altında ses basıncı ve pnömatik hat basınçları ölçülmüştür. Ortaya çıkan sesin kaynağı tespit edilmiş olup, uygun çözüm önerileri geliştirilmiştir.

Dizel Jeneratörlerin Akustik ve Titreşim Performansının Pasif Kontrol Yaklaşımları ile İyileştirilmesi

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Osman Taha ŞEN
Projeyi Destekleyen Kuruluş: AKSA Jeneratör San. A.Ş. (İTUNOVA)
Özet: Proje kapsamında, mevcut bir dizel jeneratörde ortaya çıkan titreşim ve gürültü performans incelemesi yapılmaktadır. Bu kapsamda, jeneratör belirli yük ve hız şartlarında çalışırken farklı bölgelerden ivme ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca, içten yanmalı motor ve elektrik makinasını gövdeye bağlayan takozlar üzerinden geçirgenlik ölçümleri yapılmıştır. Mevcutta kullanılan takozların titreşim geçirgenlik analizleri yapılmıştır. Ayrıca, makina komplesi üzerinde yürütülen modal testler ile kritik frekans değerleri elde edilmiştir. Projenin ilerleyen dönemlerinde sistem üzerinde görülen akustik problemlere yoğunlaşılacaktır.

İklimlendirme sistemlerinde kullanılan aksiyon fanların geliştirilmesi

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Tahsin ENGİN
Projeyi Destekleyen Kuruluş: TEYDEP-1505 (BVN Havalandırma Sistemleri A.Ş.)
Özet: Projeye konu olan aksiyon fanlar, havalandırma, kurutma, ısıtma, soğutma vb. amaçlar için kullanılan ve zorlanmış hava ihtiyacının olduğu her yerde ihtiyaç duyulan; insan hayatının ve endüstrinin vazgeçilmez ekipmanlarıdır. Fanların elektrik tüketimi, toplam elektrik tüketimi içerisinde %16`lık bir paya sahiptir. Böylesine büyük bir tüketim payı olan ekipmanlarda yapılacak küçük iyileştirmeler bile toplam elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltacaktır.
Bu proje kapsamında aksiyon fanı temsil eden tüm geometrik parametrelerin parametrik hale getirilerek oluşturulacak tasarım seti ile CFD tabanlı performans incelemesi yapılacak ve belirlenen çap için eksenel fan tasarım metodolojisi oluşturulabilecektir.
 
 

image015

image017

Soğutma kulesi fanlarının optimizasyonu ve fan seçim yazılımı geliştirilmesi

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Tahsin ENGİN
Projeyi Destekleyen Kuruluş: Cenk Endüstri Tesisleri İmalat ve Taahhüt A.Ş.
Özet: Bu çalışma kapsamında geliştirilecek özgün fanların kullanıldığı soğutma kuleleri, endüstriyel tesislere farklı amaçlar için soğutma suyu sağlamak için tasarlanmış yapılardır. Soğutma yüküne ve fiziki imkanlara göre boyutları belirlenmektedir. Endüstriyel soğutma kuleleri doğalgaz işleme tesisleri, petrokimya tesisleri, petrol rafinerileri ve enerji santrallerinde kullanılmaktadır.
Bu çalışma kapsamında özgün çift kanatlı ürün ailesi 14 feet ile 34 feet arasındaki her 2 feet için ANSYS RSO ve Adjoint solver optimizasyon aracı ile optimize edilerek oluşturulacaktır. Oluşturulacak bu ürün ailesi için geliştirilecek CFD tabanlı tasarım metodolojisi için belirlenen çapta belirlenen debi ve basıncı sağlayabilecek bir fanın kanat açısının belirlenmesi beklenmektedir.

image019

image021

HTML Image as link