Arşiv

İTÜ Akademik Araştırma Projeleri

by Almir Ademoğlu | Tem 18, 2025
Ocak–Haziran 2025 dönemine ait akademik araştırma projelerimiz. Fakülte öğretim üyelerimiz ve araştırma ekiplerimizin çok disiplinli alanlarda yürüttükleri çalışmalarda kaydettikleri önemli ilerlemeler.

MİKRO-ŞEBEKELERDEKİ DEĞİŞKEN-HIZLI RÜZGAR TÜRBİNLERİ İÇİN NADİR-TOPRAK ELEMENTLERİNDEN ARINDIRILMIŞ RADYAL-EKSENEL AKI ANAHTARLAMALI GENERATÖR TASARIMI VE ÇOK-AMAÇLI OPTİMİZASYONU

• Proje Yürütücüsü: İstanbul Teknik Üniversitesi (Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Mehmet Onur Gülbahçe, Danışman: Prof. Dr. Aliihsan Koca)
• Projeyi Destekleyen Kuruluş: TÜBİTAK-ARDEB 
• Özet: Bu projede mikro-şebekeler için yüksek verimli, yüksek güç yoğunluklu, ürettiği enerji kalitesi yüksek, olabildiğince maliyetsiz ve nadir toprak elementlerinden oluşan mıknatısların kullanılmadığı değişken-hızlı rüzgâr jeneratörleri tasarlanacaktır.

Resim1


DOĞU KARADENİZ DAĞLARI’NDA SON BUZUL DÖNEMİ PALEOİKLİMİNİN BUZUL AKIŞ MODELİ İLE BELİRLENMESİ

Proje Yürütücüsü: Prof.Dr. Mehmet Akif Sarıkaya (Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü)
• Projeyi Destekleyen Kuruluş: TÜBİTAK 1001 Projesi
• Özet: Dr.Öğr.Üyesi Adem Candaş’ın araştırmacıları arasında yer aldığı proje Doğu Karadeniz Dağları’nda Geç Kuvaterner dönemine ait buzullaşma süreçlerini konu almıştır. Fiziksel buzul akış modelleri ve kozmojenik izotop analizleri kullanılarak buzul dinamikleri ve paleoiklim koşulları nicel verilerle ortaya konmuş; bölgede ilk kez tarihlendirme yapılan alanlar ve fiziksel modelleme sonuçlarıyla bir araya getirilmiştir.

Resim2



DİĞER HABERLER

Binalarda Yangın Anında Asansör Davranışları

Prof.Dr. C. Erdem İmrak 15-18 Mayıs 2025 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen "Asansör İstanbul" 19. Uluslararası Asansör Fuarı'nda düzenlenen konferansın ilk gününde "Binalarda Yangın Anında Asansör Davranışları" başlıklı sunumunu yapmıştır.

Resim3 

Resim4



Yangına Dayanıklı Asansör Kapısı Seçim Kriterleri ve Alınacak İlave Tedbirler

Prof.Dr. C. Erdem İmrak, Dr.Öğr.Üyesi Adem Candaş ve Ar.Gör.Dr. Eren Kalay'ın yazarları olduğu "Yangına Dayanıklı Asansör Kapısı Seçim Kriterleri ve Alınacak İlave Tedbirler" başlıklı tam metin bildiri 8-9 Mayıs 2025 tarihlerinde İTÜ Taşkışla'da düzenlenen “Mimarlık ve Yangın Sempozyumu 2025”te Prof. İmrak tarafından sunuldu.

İmrak, C.E., Candaş, A., Kalay, E., 2025. Yangına Dayanıklı Asansör Kapısı Seçim Kriterleri ve Alınacak İlave Tedbirler. XI. Mimarlık ve Yangın Sempozyumu 2025, 8-9 Mayıs 2025, İstanbul Türkiye.
 
 Resim5

EasyDisk 2025 - Dönen Diskler ve Kalın Borular Yazılımı

Mukavemetin önemli konularından biri olan “Dönen Diskler ve Kalın Borular” konusunda detaylı analiz yapabilmek amacıyla öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin kullanımına sunulan EasyDisk 2025 Yazılımı, Doç. Dr. Adil Yücel tarafından, ENTÜRK Milli Mukavemet Yazılımları Projesi kapsamında, İTÜ Makina Fakültesi bünyesinde bulunan Deneysel Mekanik ve Yazılım Geliştirme Laboratuvarı'nda geliştirilmiştir. Prof. Dr. Mehmet Alaeddin Arpacı ve Doç. Dr. Uğurcan Eroğlu’nun danışmanlığı ile desteklenen; dönen diskler, kalın cidarlı borular ve sıkı geçme bağlantılarının mukavemet hesaplarını yapabilen yazılımın son sürümünü aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

https://www.adilyucel.com/file-share/

Resim6


Resim7


Resim8


   Resim9


Resim10