Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ı Anma Toplantısı

Tarih : 7 Temmuz 2022, Perşembe

Saat : 13:30 – 16:30

Yer : İTÜ Makina Fakültesi Orhan Öcalgiray Konferans Salonu

Gümüşsuyu-İSTANBUL

ak

PROGRAM

13:30 : Açılış, Saygı Duruşu, Program

13:50 : İTÜ TMDK dinletisi

14:10 : Fakülte adına konuşma

14:20 : TUYAK adına konuşma

14:30 : TTMD adına konuşma

14:40 : Ailesi adına konuşma

14:50 : Çalışma arkadaşları adına konuşma

15:00 : Dostlarının Anılarını Paylaşması


Not : Anma’ya katılmak isteyenlerin binaya giriş yapabilmeleri için e-posta ile yanıt vermesi gerekmektedir. Lütfen becerenk@itu.edu.tr adresine e-posta yollayarak bilgi veriniz.

KISA ÖZGEMİŞ

Prof.Dr. Abdurrahman Kılıç 1 Nisan 1951’de Malatya’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi’nde 1974’te lisans, 1976’da yüksek lisans ve 1982’de doktora öğrenimini tamamladı. İTÜ Makine Fakültesi’nde 1985’te Yardımcı Doçent, 1991 yılında Doçent ve 1997 yılında Profesör ünvanlarını aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yaptığı dönemde yangın güvenliği konusundaki ilk çalışmalarına, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi İtfaiyesi için yapılan ve üç yıl süren "Yangın Güvenliği ve Yangından Korunma Araştırması” projesinin koordinatörlüğünü üstlenerek, proje kapsamında itfaiye ile ilgili çalışmaları yürüterek ve raporların editörlüğünü yaparak başladı. Bu araştırma projesi sırasında Japonya'da itfaiye söndürme ve kurtarma eğitimine katıldı ve burada birçok yangının söndürülmesinde gözlemci olarak bulundu. 1989-1994 yılları arasında üniversite öğretim üyeliği ile eş zamanlı olarak İstanbul’da itfaiye müdürlüğü görevini yürüttü ve çok sayıda yangında ekip liderliği yaparak yangın güvenliği konusunda Türkiye'nin en tanınan ve güvenilen ismi haline geldi.

İstanbul İtfaiye Müdürü olarak görev yaptığı dönemde kendisini itfaiyeye bilimsellik kazandırmaya, itfaiyeci imajının iyileştirilmesine ve itfaiyenin kamuoyunda tanınmasına adadı, uluslararası kuruluşlarla ve gelişmiş ülkelerle yardımlaşma ve işbirlikleri yürüttü ve itfaiye içerisinde ilk kurtarma ekibini oluşturmak gibi yeniliklere imza attı.

İstanbul itfaiye müdürlüğü görevini tamamlamasının ardından öğretim üyesi olarak, Türkiye'de yangın güvenliği konusunda yapılan çalışmalara öncülük etmeye devam etti ve “Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği’nin” hazırlanmasına liderlik etti. Kurucusu ve onursal başkanı olduğu "Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı” yönetim kurulu başkanlığı yanında ayrıca “Türk Tesisat Mühendisleri Derneği” yönetim kurullarında uzun yıllar görev aldı ve her iki sivil toplum kuruluşunun düzenlemiş olduğu uluslararası sempozyumlarda başkanlık ve bilimsel makalelerin yayınlandığı dergilerde editörlük görevlerini üstlendi.

Öğretim üyesi olarak yangın güvenliği ve ısı tekniği konularında lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde dersler verdi, yüksek lisans ve doktora tez danışmanlıkları yürüttü ve çok sayıda bilimsel makale ve bildiriye imza attı. Güneş Enerjisi, Soğutma Tekniği, Termodinamik ve Isı Geçişi ile ilgili teknik kitapların yanında, “Ateşi Tutan Eller-Ateş Kahramanları” ve “İstanbul Yangın Kuleleri ve Çığırtkanları” gibi itfaiye tarihine ışık tutan eserler de yayınladı.

Kariyeri boyunca ülkemizde ve dünyada nitelikli yapıların inşa edildiği sayısız projenin yangın danışmanlığını yapmış olan değerli hocamız Prof. Dr. Abdurahman Kılıç, 7 Temmuz 2021’de aramızdan ayrıldı.